“Komponieren ist Glück, ist Angst, ist Abenteuer, Begeisterung, Besessenheit, Einsamkeit, Nervenbelastung, Nervenbefreiung und für mich Inhalt meines Daseins. Wenn ich ins Arbeiten hineinfinde, öffnet sich das Innere plötzlich nach allen Richtungen.” 

Helmut Lachenmann 


Een mooi uitgangspunt voor componeren is “het verzamelen en in de tijd zetten van geluiden en klanken door middel van notatie teneinde een uitvoerder het verhaal van de componist duidelijk te maken, zodat deze het kan communiceren naar de luisteraar” (Rumondor). De lessen zullen bestaan uit compositie- en muziektheorie opdrachten, analyses van composities uit verschillende stromingen en uiteraard als belangrijkste het bespreken van je eigen werken.  Het doel van de lessen is je vaardigheden te laten verwerven om je muzikale verhaal te vertellen. Hiervoor gaan we ons verdiepen in o.a. harmonieleer, vormleer en solfège. Maar ook muziek-notatie: hoe schrijf je je noten nu zo op dat anderen kunnen lezen wat jij bedoeld hebt. En instrumentatie: kennis van de (on)mogelijkheden van de gangbare muziekinstrumenten in de klassieke muziek. 

Om serieus een begin te maken met componeren is het noodzakelijk dat je al redelijk noten kan lezen en een instrument bespeelt. Je eigen instrument - dit kan ook zang zijn - is de basis waar je vanuit gaat.  Het is ook mogelijk om met sequencers en andere computer programma’s te werken.